underbara tid.

För er som har missat det så älskar jag julen och allt vad som tillhör.
Denna julen har varit helt annorlunda mot så många andra, men inte mindre fantastisk för det.
En otroligt mysig julafton tillsammans bara med familjen. Juldagen brukar vara full av förberedelser, men iår tog syrran och jag med hos hundarna ner till stranden och gick en lång runda i snålblåst och regn.
Annandagen blev till skillnad mot de första 21 åren; en dag på mellandagsrea. Fyndade massor!

Nu är det lediga dagar från jobbet, men inte mindre att göra för det.
IKEAs julreas fick ett besök och jag skulle ha två kuddar och kommer därifrån med ett skrivbord, som kommer att passa mig bra!

Igår var vi även med Rs vänner och badade bastu vid Helge å. Vedeldad bastu med isvaksbad.
Men det allra häftigaste var att höra när isen på ån "satte" sig. En muller likt åska fast en mån och stjärnklar kväll!
Det är mer vanligt vid sjöar att isen sätter sig, men denna gången var det på ån som är hyftsat stor.

Idag blev det sovmorgon, och sedan lång promenad tillsammans med Rs pappa.
Kamerna fick också rastas efter att ha legat nerpackad nästan hela helgen, så nu bjuds det på lite bilder.







God jul

önskar vi;


Årets julkort

               

Egen marsipangris

Idag blev det egen marsipan-projekt.
Fick leta längst in i skåpen efter mina grejer, men till slut hittade jag alla delar.

Det blev ett mix-recept, dels från min mormor (tror jag) och ett från tastelines senaste kokbok om julgodis.

200gr sötmandel
2½dl socker
1äggvita
1-2msk vatten
3-4dl florsocker

Hushållsfärg om det önskas.

- Skålla och skala mandeln. Låt den torka på hushållspapper, gärna över natten.
- Kör mandlarna i en matberedare och tillsätt socker, mixa till fint pulver (Det blir lite kladdigt av mandeln)
- Tillsätt äggvita och lite av vattnet.(mormors recept var med grädda ist.) Kör till en hård massa.
- Häll i florsockret i omgångar och tillsätt mer vatten om det behövs (jag behövde nästan mer florsocker).
- Färga den marsipan du önskar.

En ovanlig väggprydnad

Hittade jag här, och de föll mig mkt väl i smaken.
Fanns otroligt många fina.


En sådan skulle gärna få hänga över min säng.


Snögubbar

Det har snöat hela eftermiddagen. Misströstade lite när jag cyklade tillbaka till jobbet efter lunchen,
men när jag tittate ut senare på eftermiddagen så snöade det STORA flingor!
Hade bestämt med min vän S att träna lite ikväll, men det blev inget med det utan snögubbe-bygge istället!


S och M och snögubbarna Berra och Siv :D

Det verkade vara ett uppskattat inslag, för det var många bilar som körde sakta förbi (eller kan det varit för att det var halt:P men flera st tutade tom.)


Jag och snögumman Siv.


Knäckebröd

Testade förra julen att göra eget knäckebröd,
och det var spännade och kul att göra. Dessutom blev det en skönt bryt mot allt sött.
Så blev det en stooor sats knäckebröd.
Valde iår ett nytt recept från Allt Om Mat.

Fröknäcke
(egentligen ska de göras i mindre bitar, men jag gjorde lite blandat.)

25gr jäst
6dl vatten
1tsk krossade fänkålsfrön
1tsk kummin
1tsk krossade dillfrön
1tsk krossad anis
5½dl rågsikt
6dl grahamsmjöl
4dl vetemjöl

pensling: vatten
Garnering: flingsalt (enligt receptet, jag använde sesamfrön.)

Dessutom hade jag bara fänkålsfrön och anis hemma, så det blev bara dom.

- smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37gr. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt kryddor och mjöl och arbeta degen väl. Låt degen jäsa under bakduk ca en timme till dubbel storlek.
- Ta upp degen på mjölad bänk och kavla ut den supertunt. Först med vanlig kavel och sedan kruskvalen.
- Lägg degbitarna på plåtar med bakplåtspapper oh jäs ytterligare en halvtimme. Sätt ugnen på 250gr.
- Pensla bröden med vatten och strö på garnering.
- Grädda i mitten av ungen ca 10min beroende på hur stora bitar man har.
- Låt kallna ordentligt innan de packas.

PepparskaksCupcakes

Fick en idé på jobbet, om att smaksätta cupcakes med pepparkaksryddor.
Sagt och gjort så testade jag.

Grund:
3½dl vetemjöl
1dl kakao
3½dl socker
1½tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
2ägg
1½dl mjölk
1/4 vinäger
Vatten, olja, salt

Jag bytte ut kakaon mot 6tsk pepparkakskrydda (2tsk kanel, 2tsk mald nejlika och 2tsk ingefära, som jag blandade ihop innan jag la i den i smeten.) Den blev lite lös så jag fick ta lite xtra mjöl, men inte för mkt. Konsistenens på smeten är rätt rinnig.

- Sätt ugnen på 175gr.
- blanda alla torra ingredinerser med en nypa salt. Tillsätt ägg, 1dl vatten, mjölk, vinäger och 3msk olja. Rör snabbt ihop tills allt är välblandat.
- fyll smten till hälften i muffinsformar (alt muffinsplåt, eller som jag senast både och).
- Grädda ca 15min. Låt Svalna.

Chokladdoppad lakritskola med havssalt.

Idag har jag lyckats göra färdigt dom dära lakritskolorna som jag kokte förra veckan.
Det blev lite onödigt pilligt, går att göra lite lättare.
Dock blev de otroligt goda med lakritssmaken från Turkisk peppar, chokladen och sedan lite salt på toppen.



Uppföljning - Lakritskolor

Receptet är från Johanna Westmans Julgodis.

3dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl sirap
1msk kakao
½ påse turkisk peppar
2tsk smör
200gr mörk choklad

-Klä en form (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper.
-Krossa karamellerna i en mortel
- Blanda grädde, socker, sirap, kakao och krossade turkisk pepparkaramellerna i
en vid gryta. Koka utan lock och utan att röra till 117-120 gr eller tills smeten klarar ett kulprov.
Tar ca 15min.
- Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kallt så att den stelnar.
- Smärt chokladen i vattenbad (om man inte har en fiffig maskin som jag.)
- Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa i chokladen lägg upp på ett galler eller bakplåtspapper.
- Strö lite havssalt på toppen innan chokladen stelnar.

Katt

Denna videon var bara för söt.

Årets Blossa


Blossa gör för vart år en glögg med ny smak.

Smaken för iår var clemententin, vilket jag har hört mycket delade meningar om.
Det var länge osäkert om den ens skulle tas in på systemet, men eftersom det var väldigt många som hade förhandsbeställt den så hamnade den i sortimentet.
Det gjorde att det t o m fanns kvar några st på hyllan.

 
BLOSSA 05 med smak av Hjortron och Armagnac,
BLOSSA 06 med lingon och enbär
samt förra årets favorit med smak av blåbär, BLOSSA 08.

 Nu finns också ett multipack med tre av de populäraste smakerna.
Vilket går att förbeställa på deras hemsida.


På nattduksbordet

ligger just nu denna bok. En sådan bok som jag fastnade i redan från första sidan.
Så nu ska jag krypa till kojs och fortsätta.


Beskrivning från adlibris

Under några månader årsskiftet 1991 och 1992 var Stockholm en stad i skräck. En okänd gärningsman, beväpnad med ett lasergevär, sköt sammanlagt 11 personer vid tio olika attentat. En dog, flera fick men för livet. Det enda offren hade gemensamt var sitt mörka hår och mörka hudfärg. Samtidigt genomgick Sverige sin värsta ekonomiska kris på decennier. I arbetslöshetens och krisens spår växte en ny militant rasistisk rörelse fram. Terrororganisationen VAM förklarade krig mot samhället. Runt om i landet attackerades flyktingförläggningar med brandbomber och molotovcocktails. Näst Tyskland hade Sverige flest rasistiska våldsdåd i hela Europa. Och i riksdagen hetsade Ny demokrati mot invandringen.

Laserattentaten satte igång Sveriges största polisjakt näst Palmemordet. Efter sex månader greps John Ausonius på bar gärning mitt under ett bankrån. Han dömdes trots sitt nekande till livstids fängelse, men bevisen räckte inte för att fälla honom för samtliga laserskjutningar.

Efter nästan tio års tigande har John Ausoinus bestämt sig för att erkänna attentaten samt 17 bankrån. Förutom polisen har Ausonius pratat med en enda person - journalisten och författaren Gellert Tamas.

Boken Lasermannen beskriver John Ausonius väg från framgångsrik börsklippare och yuppie till rasistisk seriemördare. Berättelsen är en verklighetens deckare som på nära håll skildrar polisens intensiva kamp att fånga en seriemördare - innan han slår till igen. Men boken ger också en bild av det samhälle, den debatt och det politiska klimat som påverkade Lasermannen - och som han i sin tur påverkade.

Boken bygger på ett rikt källmaterial och intervjuer med lasermannens offer, poliser, ledande politiker, journalister och samhällsdebattörer.


Kurslitteratur

En liten hint om vad som komma skall...

I Söndags fick jag åter igen beröm för vilken härlig hund jag har.
Vi har visserligen en låång bit kvar innan allt är klart, men i vilket fall
är det otroligt spännande.
Fick hem boken som egentligen inte ska analyseras förrän långt senare in i kursen,
men kunde inte låta bli att beställa den och lusläsa den när den kom.


Julbak

I helgen var det som sagt julbak. Det blev lussekatter, pepparkakor och polkagrisar.
Till slut lyckades vi också få ihop delar till ett hus. Snett och vingt blev det,
men vi lyckades få ihop det till slut.


Lakritskola kokas...


Får se hur det blir imorgon...
Bjuder på recepten då.

Jultidningar.


Frossar i julen och framförallt recepten!
Tänkte bjuda på lite mer recept framöver.

Just nu är denna manick oumbärlig.



Denna lilla maskin dammas av ca en gång per år, dvs någonstans innan jul.
Fick den för ett par år sedan av mamma och pappa.
Den gör helt enkelt julgodisprocessen så mkt lättare.

Den smälter choklad, och håller den dessutom i lagom temperatur så den håller sig smält.
Inget vattenbad som gör chokladen grynig, och ingen mikro som man bränner sig på.
Toppen helt enkelt. Dessutom blir det inte mkt chokladrester över eftersom man kan smälta det som stelnat igen.

Eva Attlings ängel



Fick tips idag om smycken; kanske i det saftigaste laget för min plånbok men väldigt fina var dom.
Dom görs i samarbete mellan Röda Korsets insatser för Tsunamin och Eva Attling.
Går att beställa här


Fluffiga Kokosbitar





6blad gelatin
3dl vatten + vatten för att smälta geltinet.
4½dl socker
3/4dl florsocker.
1äggvita

till formen: 2dl riven kokos + 2tsk kakao.
Garnering; mörk choklad, vit choklad alt valfritt strössel.

.

Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Just walk beside me and be my friend.-
- Albert Camus


Julmusik


Köpte denna skivan ifjol och den snurrar flitigt här hemma. 

Annars är min favoritskiva denna; 
 

Obligatorisk julpyssel


Detta är något jag "måste" varje år.
Det doftar underbart!
Iår har jag testat att göra mönster i skalet för att det skulle bli lite bättre.
dock har jag inget cisileringsjärn, så det fick bli med en kniv, vilket var lite besvärligt...

Nyinköpt...

Har den senaste tiden känt ett visst behov av att ha förläde då jag bakar...
Så ihelgen var vi inne på Textillandet här i stan, otroligt mysig butik med massa olika tyger, kläder och annat pyssel i tygväg...


Tvättdag

Ganska tråkigt, men alltid lika skönt att få det gjort.
Sedan blir det lite roligare om man gör lite fint runt sig, som denna burk att ha tvättmedel i.


Marabou vinter...

Limited Edition! Mums.


Helt klart ett choklad i min smak

Julledig

Fick precis reda på att min julledighet gått igenom, och jag får nästan två veckor ledigt!
Så Härligt! Det behövs en liten andhämtning inför nästa år, då massa nya utmaningar och projekt väntar.


Bilden har jag lånat härifrån.

Juletid



Denna julen ska jag njuta av allt. Förra julen gick mest åt att bara vara, och att flytta. Bytte lägenhet tredje advent förra året, så allt pyssel gick då åt till flytten. Detta året har jag tjuvstartat på en massa; julmusiken klingade redan förra helgen, en sats med saffransbullar är bakad och redan borta, fyra vörtbröd är bakade och två försvunna:) Men det är ju så härligt. I helgen fick jag upp en massa julsaker lagom till första advent.

Gardinerna skulle upp till första advent, så är det bara. Även om det är mitt i natten och även om Anna tagit ett glas vin eller två. Men nu hänger gardinerna på plats.

Det blev även en julgrupp med granris, mossa och rönnbär och lite ljus såklart:D

Krukan hittade jag på loppis i helgen, visst är den underbar

RSS 2.0